Psykoterapi
“Var människa en halvöppen dörr som leder till ett rum för alla.”
Arbetet startar alltid med ett till tre utforskande samtal där vi tillsammans bestämmer hur vi ska gå vidare – eller inte.
Därefter överenskommer vi form och längd för arbetet. Jag föreslår utifrån min profession och erfarenhet, vad jag tror blir bra. Det kan vara en tidsbestämd serie möten, eller samtal under en eller flera terminer. I varje kontakt är jag noga med att tillsammans reflektera över och utvärdera hur arbetet går, innan vi går vidare eller avslutar. Avstämningar görs också kontinuerligt, ibland i slutet på det möte vi just haft.
Hur ofta vi möts beror av behov och överenskommelse. Det vanliga är varje eller varannan vecka. Samtalens längd är antingen 45 (en terapitimme) eller 90 minuter.
Eftersom jag arbetat länge med familjesystem, och vet att vi alla är "ohjälpligt delaktiga" i varandras liv, är frågan om "vem eller vilka som behöver tala med varann om vad", alltid möjlig att ställa. Det innebär att jag för det mesta arbetar individuellt, men också med par och familj.
Några olika metoder och verktyg:
Arbete här och nu - vi utforskar känslor och kännande, både inom dig och emellan oss i stunden. Metodiken kallas Affektfokus Terapi eller Emotion-focused Therapy. Känslor behöver ofta knytas till ord, likaväl som att ord behöver kopplas till känslor.
Arbete här och då - vi utforskar historien, det förflutna, både i samtal och genom att göra sk genogram/familjeträd eller livslinjer.
Stress och ångest sitter, precis som känslor, i kroppen. Vi kan arbeta med avslappningsövningar och mindfulness.
Utforskandet av både inre värld - föreställningar och fantasier - och den yttre verkligheten, kan behöva hjälp av bildarbete, både genom att föreställa sig inre bilder (s.k. imaginationsmetoder) och genom att aktivt måla/rita eller använda färdiga bilder.
Jag arbetar också med musikterapimetoden "Guided Imagery and Music" (GIM). Det är en s.k. receptiv musikterapi-metod som innebär att klienten/patienten får hjälp att fokusera inåt på något vi först kommit överens om i samtalet - bild, förnimmelse, ord, känsla, händelse, och därefter lyssna till musik. Vanligtvis liggande, och under lyssningen i kontakt och dialog med terapeuten. Det som sker i det inre upplevandet i mötet med musiken kan både visas med känslor och beskrivas i ord. Metodiken innebär att terapeut och klient/patient tillsammans låter "det icke medvetna" komma till uttryck. Musiken är oftast klassisk och terapeutens uppgift är att välja och följa den, och det som klienten/patienten upplever. (Se vidare Publikationer)