DSC_3267.jpeg

Jag började arbeta med människor i olika behandlingssammanhang i början på 70 talet. Då startade jag också en psykolog-utbildning, som på den tiden var uppdelad i två delar, tre plus två års studier med arbete där emellan. 1983 var jag legitimerad psykolog, och eftersom jag alltmer jobbade inom landstingets barn och ungdomspsykiatriska verksamheter, skaffade jag mig sedan en utbildning i systemiskt – familjeterapeutiskt arbete och en barndiagnostik-utbildning. Sverige införde på 80 talet också en legitimation för psykoterapeuter. Det innebar att vi som skaffade den fick vår verksamhet reglerad och kontrollerad av Socialstyrelsen, liksom psykologer, läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster etc. För mig innebar det att jag blev legitimerad psykoterapeut 1989.

Efter att ha arbetat i dryga tjugo år i landstingsverksamhet, slutade jag 1996 och har sedan dess arbetat i egen privat verksamhet.

Jag hade sedan sent 80 tal också arbetat med handledning, konsultation och utbildning i olika former, och under 90 talet skaffade jag mig utbildning som psykoterapihandledare och lärare. Som psykoterapeut och handledare behöver man vara noga med omsorg om och näring till den egna professionella utvecklingen, så att man kan vara maximalt närvarande i mötet med andra människor. Efter att ha startat min egen verksamhet 1996, gick jag en utbildning i musikpsykoterapi – Guided Imagery & Music (GIM), och en utbildning i konstnärlig metodik för psykoterapeuter – Expressive Arts.

Ibland är det som om själva samtalet strandar mot det outsägliga.
— Pelle Bengtsson

Det finns så många spännande uttryck vi människor använder för att kommunicera och förstå varandra och oss själva! I förändringsarbete, psykoterapi såväl som handledning och lärande räcker inte alltid orden. Ord behöver bli förankrade i känslor och andra uttryck. Känslor och uttryck behöver anknyta till ord och berättelser. I det arbetet är mötet och dialogen i ord den gemensamma utgångspunkten. När den behöver vidgas och fördjupas, när vi inte tycker den räcker till för det som ska bemästras eller utforskas, är musiklyssning, olika sätt att fokusera på kropp och andning, gestaltning genom bildarbete, hjälpsamma ”med-terapeuter” i mitt arbete.

Min teoretiska grund finns i  ett systemiskt - relationellt perspektiv. Det innebär att min grundläggande utbildning präglades av det psykodynamiska perspektivet, vilket senare utvecklats till att omfatta teorier om intersubjektivitet och anknytning. Det systemteoretiska perspektivet har länge varit grunden för par- och familjeterapeutiskt arbete, och för arbete med handledning och konsultationer. Jag har också en djup förankring i existentiella och andliga tanketraditioner om människans väsen.

Jag är medlem i följande yrkesföreningar och nätverk:

Sveriges Psykologförbund, Psykologföretagarna

Riksföreningen Psykoterapicentrum, RPC

Svensk Familjeterapiförening

Svenska föreningen för relationell psykoterapi, Sfrp

MIND, Föreningen Psykisk Hälsa

American Association for Music and Imagery, AMI

European Network for Guided Imagery and Music, ENGIM

International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, IARPP

Society for the Exploration of Psychotherapy Integration, SEPI